Het dorp Càlig 

Càlig is een relatief klein, typisch Spaans agrarisch dorp in het noorden van de provincie Castellón dat weer onderdeel is van de ‘comunidad’ Valenciana. Càlig telt ongeveer 2000 vriendelijke en behulpzame inwoners en heeft zijn eigen gemeentehuis en burgermeester. Het dorp heeft een prachtige oude kerk in het centrum, een gerestaureerde oude toren en een 'Ermita' net buiten het dorp.

 

De directe omgeving van Càlig bestaat uit boomgaarden van sinaasappels, olijven en amandelen en uit bosgebied. In april-mei, als de sinaasappelbomen in bloei staan, geurt de hele omgeving licht zoet. Een unieke ervaring. De kust dankt zijn naam dan ook aan de bloeiende sinaasappelbomen (Costa del Azahar ofwel Oranjebloesemkust).

 

Cervera del Maestre ligt ongeveer 7 km verder landinwaarts vanaf Càlig en is een prachtig dorp dat tegen een bergwand aangeplakt lijkt en 's avonds prachtig verlicht wordt.

Cultuur 

Het leven in Càlig is traditioneel met veel aandacht voor de vele feesten het hele jaar door. Het agrarische karakter wordt onderstreept door de vele locale producten die in het dorp te koop zijn. Van sinaasappels tot olijfolie en van amandelen tot honing. Lokale lekkernijen, muziek en dans worden gekoesterd door de lokale bevolking.

Restaurants serveren veelal traditionele gerechten: eenvoudig maar heerlijk.