Het klimaat

De noordelijk deel van de Costa del Azahar ligt tussen de Middellandse Zee en het Maestrat gebergte met toppen tot 1700 meter hoog. Het gebied kent een mild subtropisch, mediterraan klimaat met een lange, warme, droge en zonnige zomer. De winter is juist kort en verloopt over het algemeen zacht.

 

De warmste maanden zijn juli en augustus met dagtemperaturen boven de 30°C. Het verkoelende zeebriesje in de zomermaanden is dan heerlijk en bereikt gelukkig ook ons huis.

In de lente is de zon vaak al krachtig en zorgt voor een aangename temperatuur. Het najaar is heerlijk: vaak nog temperaturen tussen de 25 en 30 graden en het zeewater op z'n warmst. 

De koelste maanden zijn december, januari en februari met dagtemperaturen tussen de 10 en 20°C.

De Middellandse Zee heeft in juli en augustus een gemiddelde water-temperatuur van 25°C en in januari van 18°C.

 

De Costa del Azahar is een relatief droog gebied met jaarlijks zo'n 450 mm neerslag verdeeld over 35-45 dagen met enige regen. Het hele jaar door ligt het aantal dagen met enige regen op zo’n 3 tot 5 per maand behalve van mei tot augustus, dan valt er geen nauwelijks enige regen.

 

De zon schijnt er jaarlijks zo’n 2800 uur. In de zomermaanden juni, juli en augustus schijnt de zon gemiddeld 10-11 uur per dag en in de wintermaanden december en januari nog altijd ruim 5 uur.