Technische installaties

 

De woning is grotendeels zelfvoorzienend: volledig voor wat betreft elektriciteit en riolering en gedeeltelijk voor water en verwarming.

Elektriciteit

De woning wordt van elektriciteit voorzien middels een zonne-energiesysteem. Er liggen 12 zonnepanelen (totaal 2,4 kW) op het pal zuid gerichte dak. In een aparte batterijruimte bevinden zich 8 Rolls batterijen met een totale capaciteit van ruim 40 kWh, 2 inverters  van ieder 3 kW om de batterij- of zonnepaneel-spanning om te zetten in 230 Volt wisselspanning en een regelunit.

Men beschikt dus over een maximaal vermogen van 6 kW wat ruim voldoende is voor de was- of afwasmachine, magnetron en alle andere moderne elektrische apparaten. Uiteraard is het aan te bevelen om de grote stroomverbruikers als een wasmachine bij voorkeur overdag te gebruiken.

Als back-up is er nog een generator, echter, deze is nog nooit nodig geweest. En….. geen elektriciteitsrekening terwijl de leveringsbetrouwbaarheid hoger is dan het vaste stroomnet (dat nog wel eens hapert in het buitengebied...).

Water

Iedere nieuwe woning in Spanje dient de beschikking te hebben over drinkwater. Onze woning bezit een wateraandeel op een bron voor agrarisch water. Dit water wordt eerst drievoudig gefilterd, daarna langs een UV-C lichtbron geleidt om alle eventuele levende organismen te elimineren en een ontkalker om de hardheid van het water terug te brengen. Het water is getest in een laboratorium. Er is één tappunt aanwezig dat rechtstreeks het agrarisch water geeft, bedoeld voor besproeiing van de tuin en het bijvullen van het zwembad.

Riolering

De woning beschikt over een eigen septic tank, groot genoeg voor 6 personen. Dit systeem werkt al 10 jaar geheel onderhoudsvrij.

Internet en TV

De woning beschikt over een schotelverbinding voor het internet (5-10 Mbps download; 1-2,5 Mbps upload). TV kijken doen we via internet maar er is ook een satellietschotel geïnstalleerd voor eventueel TV kijken via de satelliet.

Verwarming

De woning beschikt deels over vloerverwarming (woonkamer, slaapkamer en badkamer) middels een CV combiketel (Intergas HRE 24/18 voor propaan-butaan). Een kamerthermostaat regelt de temperatuur automatisch.

Verder bevindt zich in de woonkamer een Jotul model 1 houtgestookte kachel (9 kW). Deze kachel kan met gemak een groot deel van de woning verwarmen. Heerlijke warmte én gezellig voor de winteravonden.

Warm water

Warm water voor de keuken en de beide badkamers wordt verkregen via de CV combiketel. Er zijn totaal drie gasflessen aanwezig waarvan er steeds twee aangesloten zijn.

Verder geeft de solar-douche bij het zwembad een groot deel van het jaar gratis heerlijk warm water.